JIGYASA: Daily Current Affairs Quiz of December 30, 2015

0
252
Daily Current Affairs Quiz

Dear Aspirants,

Here is the JIGYASA: Daily Current Affairs Quiz of December 30, 2015 for you!!

  1. Who among the following eminent Gujarati literature selected for Jnanpith award, 2015?
  • Suresh Joshi
  • Kaka Kalelkar
  • Raghuveer Chaudhary
  • Gowardhan Ram Tripathi

Answer: 3

2.Which of the following state governments has ban use of sirens and hooters on vehicles in the State in December, 2015?

  • Bihar
  • Rajasthan
  • Telangana
  • Maharashtra

Answer: 1

 

3.Name the Committee on public-private partnership (PPP) which has stressed on quicker environmental clearances for ports and on making authorities responsible for providing infrastructure in December, 2015.

  • Vijay Gupta Committee
  • Vijay Pawar Committee
  • Vijay Kumar Committee
  • Vijay Kelkar Committee

Answer: 4

4.For which of the following states the Centre has sanctioned over five thousand crore rupees of financial assistance for the drought affected regions in December, 2015?

  • Maharashtra and Rajasthan
  • Rajasthan and Madhya Pradesh
  • Maharashtra and Madhya Pradesh
  • Andhra Pradesh and Madhya Pradesh

Answer: 3

5.Russia’s Rostech State Corporation has signed one billion US dollar deal in December, 2015 with one of the following Aerospace Companies of India to manufacture 200 Kamov 226T light helicopters under make in India initiative.

  • Bharat Electronics Ltd.
  • Hindustan Aeronautics Ltd.
  • BrahMos Aerospace Private Ltd.
  • Electronic Corporation of India Ltd.

Answer: 2

6.World Health Organization formally declared one of the following West African countries free of Ebola disease on 29th December, 2015. Identify it from the given options.

  • Guinea
  • Liberia
  • Sierra Leone
  • Burkina Faso

Answer: 1

7.Name the first women to become the COO of a Big Four accounting firm in India in December, 2015.

  • Preetha Reddy
  • Aruna Jayanthi
  • Satyavati Berera
  • Kiran Mazumdar-Shaw

Answer: 3

8.Who among the following has won the gold medal with an overall lift of 217 kilograms in 75 kiliogram category in the Senior National Weightlifting Championships in December, 2015?

  • Kavita Devi
  • Rakhi Haldar
  • Karnam Malleswari
  • Mirabai Saikhom Chanu

Answer: 1

9.Who among the following has won the gold medal with an overall lift of 213 kilograms in 69 kiliogram category in the Senior National Weightlifting Championships in December, 2015?

  • Kavita Devi
  • Rakhi Haldar
  • Karnam Malleswari
  • Mirabai Saikhom Chanu

Answer: 2

 

 

  1. Who among the following has won the gold medal in Men’s 105kg with an overall lift of 329kg (145+184) in the Senior National Weightlifting Championships in December, 2015?
  • Laljit Singh
  • Ranjit Singh
  • Rashpal Singh
  • V A Christopher

Answer: 4

Happy learning!

TEAM CL

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work