QA

50

1

3

1

4

6

3

3000

Given that Anil and Barun alone can do the work in 12 days and 16 days respectively.

Along with Chandu they complete the work in 6 days.

Let the total work be 48 units (LCM of 12 and 16).

Together they do 48/6 = 8 units in one day.

Out of these 8 units Anil does 48/12 = 4 units and Barun does 48/16 = 3 units.

So work done in a day by Chandu = 8 - 7 = 1 unit, which means Chandu takes 48 days to complete the work alone.

Ratio of wages of Anil : Barun : Chandu is in proportion to the work done = 4 : 3 : 1.

Hence, Chandu’s share = ⅛ x 24000 = Rs.3,000.

92

3

8

3500

2

1

2

1

Let the weight of the alloy used be x kg and percentage of silver in it be k%.

According to the question:

(kx + 300)/(x + 3) = 90 …(i)

(kx + 180)/(x + 2) = 84 …(ii)

Solving (i) and (ii) we get, k = 80 and x = 3.

4

1

2

3

34

12